Livsstil

Fysiologiske behov

Vi har en rekk fysiologiske behov.

Om vi skal trives og fungere best mulig, er vi nødt til å investere i disse behovene. Her vil jeg fortelle litt om de fysiologiske behovene vi setter søkelys på i vårt arbeid.

Søvn

Å sove nok er kritisk for at vår kropp, og vårt hode skal kunne utvikle seg og sortere inntrykkene fra dagen som var. God søvn er avhengig av en rekke faktorer som:

- Morgenrutiner

- Kveldsrutiner

- Konsistente søvntider

- Søvnklima

- Kosthold

- Fysisk aktivitet

og flere andre. Vi anbefales å sove syv til ni timer hver natt, avhengig av hvor slitsom dagen vår er, og individuelle forskjeller.

Vi bør gi søvn stort fokus, for å holde oss friske, og for å kunne fokusere og prestere i hverdagen.

Kosthold:

Kosthold er ekstremt viktig for vår helse. Alt vi spiser vil påvirke vårt humør, vår energi, våre kognitive evner og vår helse! Om vi påvirker disse tingene positivt eller negativt avhenger av hva vi spiser, og hvordan. Hva vi setter søkelys på i vårt arbeid med kosthold er:

- Redusere inntak av ultraprosesserte varer så mye som mulig!

- Spise nok grønnsaker og frukt, både i mengde og variasjon

- Fokusere på gode, bærekraftige kilder til fett og protein.

- Spise fisk fra havet, som er lavt på næringskjeden.

- Være bevist i mengde å kilde til korn, meieri og belgfrukter.

- Drikke nok vann, og være bevist på drikker med kalorier

- Finne en rytme på måltider som passer deg, og ditt fordøyelsessystem.

- Være til stede når man spiser.

Det er mye å tenke på rundt mat. Og vi har aldri vært omringet av så mange dårlige alternativer som vi er nå. Økonomi har i en årrekke blitt prioritert over forbrukernes helse, og det har laget en jungel av dårlige, helseskadelig matvarer, og forvirrende informasjon. Vi vil hjelpe deg å rydde opp i dette, slik at du får de beste muligheten til å spise deg selv frisk og energisk!

Bevegelse!

Vi mennesker er skapt for å bevege oss. Vårt skjelett, våre muskler, våre organer og vårt hode trenger det. Vi trenger det for å trives. Vi trenger det for å bevare helsen vår. Vi trenger det for å utvikle oss.

Bevegelse er vår medisin og livsforsikring.

Det er viktig for stressmestring.

I våre treningsprogrammer, fokusere vi på funksjonell, variert trening i forskjellige intensiteter. Ved å trene på denne måten kan vi øke vår arbeidskapasitet, styrke, mobilitet, koordinasjon og vår fysiske og psykiske utholdenhet.

Kulde, varme og hvordan vi puster.

Kuldeeksponering vokser i popularitet, og det ser ut til å være gode grunner til det.

Å utsette seg selv for kaldt vann noen minutter i uken (11 minutter i uken ser ut til å være det magiske tallet) ser ut til å ha en rekke positive effekter på vår helse. Får å håndtere kulden er kroppen nødt til å øke sin energiproduksjon, noe som ser ut til å ha positiv effekt på metabolismen vår. I tillegg ser det ut til å ha positiv effekt på blodsirkulasjon, immunforsvar, og stress.

for å få god effekt av kuldeeksponering er det viktig å ha fokus på pusten.

Dette i seg selv er en god egenskap som er overførbart til livet. For vi kan forbedre enhver situasjon vi er i, om vi klarer å legge merke til pusten vår. Puster vi roligere, blir vi roligere. Puster vi grunt og hurtig, blir vi stresset. Grunne til dette er at pusten vår er en måte å kommunisere direkte med kroppen vår, som tolker rolig kontrollert pust som et signal for å initiere det parasympatiske nervesystemet, hvor vi er i en tilstand av ro, med lavere puls og blodtrykk, og økt følelse av velvære. Ved raske korte pust med brystet, gir vi signaler til kroppen om å aktivere det sympatiske nervesystemet, med økt puls og blodtrykk, og en truende følelse.

Evne til å regulere disse systemene er en god egenskap, både for å løse situasjoner bedre, og å unngå de negative helseeffektene av å være i en tilstand av stress over tid.

eksponering for varme har også positive egenskaper. Her ser vi ting som:

-økt blodsirkulasjon

-redusert muskelstivhet

- redusert stress

-forbedre søvnkvalitet.

Dette var en liste over de tingene vi vil setter søkelys på i vårt arbeid for å bli sunnere, gladere og mer effektive mennesker. Om vi gjør en god jobb med disse daglige rutinene vil vi oppleve bedre energi i hverdagen. Vi vil forbedre våre kognitive evner. Vi vil bli bedre i stand til å håndtere stress. Vi vil gjøre en drastisk redusering i sannsynligheten for å utvikle livsstilssykdommer, og øke sannsynligheten for god fysisk og psykisk helse inn i alderdommen.  
Psykologiske behov

prioritet nummer to er våre psykiske behov, og de enkle tingene vi kan gjøre for å håndtere livet, med alle dets ut utfordringer på en bedre og mer produktiv måte. vår fysiske og psykiske helse henger sammen på veldig mange måter.

Det er vanskelig å opprettholde fokus og godt humør om man er søvn deprivert.

Det er vanskelig å regulere følelser og holde stress, angst og depresjon på avstand uten bevegelse.

Det er klare sammenhenger mellom kost og hvordan vi fungerer mentalt. Om bakteriefloraen i fordøyelsessystemet vårt er i dårlig balanse, havner vi i dårlig balanse.

Alt henger sammen, og derfor jobber vi med helheten.

Men det er også ekstremt mye vi kan, og bør jobbe med mentalt, for å bedre vår livskvalitet. Effekten vi får av jobben vi gjør med trening og kosthold, sannsynligheten for å lykkes med det vi prøver å oppå også videre, avhenger i stor grad av hvordan vi tenker, og hvilket tankesett vi har.

Hvordan vi tenker, er hvordan vi er.

Vår trivsel, våre følelser og vår suksess ligger alt i våre tanker.

Det å bli kjent med oss selv, våre følelser, vår motivasjon. Det å komme til et punkt hvor vi har et produktivt forhold til oss selv, med god selvkommunikasjon og klare verdier er en ekstremt viktig del av reisen. Det er viktig for å danne et godt bilde av hvor vi skal. Det er viktig for å bygge motet til å ta det første skrittet, for å bytte ut gamle, kjente vaner med nye. Det er viktig for at vi skal klare å løfte oss selv opp, å prøve igjen når ting ikke går som vi ønsket.

Hva vi setter søkelys på, for å bygge et sterkere og mer produktivt tankesett:

- Målsetting, verdier og vårt hvorfor

- Takknemlighetsdagbok

- Meditasjon

- Kveldsdagbok

- Daglige perspektiver og tanker fra store tenkere

- Bøker som omhandler tankesett

- Utfordringer som utfordrer oss til å endre eller se nye perspektiv.

- Jobbe aktivt med hvordan vi tenker mens vi jobber med alt som har med bevegelse og kosthold å gjøre.

Vårt potensial for helse og trivsel er stort, men for å kunne nyte av det, må vi legge ned jobben. En jobb som er tung og vanskelig i starten. Fordi endringer er vanskelig, og jo lengere vi har gjort noe, jo vanskeligere er det å endre det. Men alle disse endringen blir enklere over tid. Og alle de positive effektene vi får av å jobbe med disse tingene, gjør det verdt det. 

oss og samfunnet. 


Vi er sosiale skapninger, så våre sosiale relasjoner betyr ofte mye. Det samme gjør bidragene våre. Bidragene vi gjør til familie, venner, arbeidsplass, lokalt miljø, nasjon eller hele verden. Hvor og hvordan vi ønsker å bidra er individuelt. Noen tenker lite og lokalt, noen tenker stort og internasjonalt. Noen vil gi alt for sine nærmeste. Andre vil gi alt for karriere. Mange liker en blanding, hvor man bidrar litt til familie, litt til karriere, og litt til lokalsamfunnet. Det er ingen av disse som er bedre eller viktigere enn andre. Det som er viktig å forstå, er at vi trenge alle typer personligheter. Vi trenger de som liker å skape noe nytt, som ofrer alt for å forandre verden, og skape nye verdifulle løsninger. Vi trenger hengivende foreldre, som oppfostrer sunne barn, med gode verdier. Vi trenger arbeidere som gjennomfører sitt arbeid med stolthet. vi trenger alle type mennesker, med ulike mål, verdier og drømmer.

Det som er viktig å forstå, er at vi må prøve å forstå oss selv, slike at vi kan skape et godt bilde av hva en harmonisk hverdag er for oss. Om det viktigste for deg er familie, og du bruker all tid på karriere, kommer du ikke til å finne mening med det du gjør. Man bør ikke se det som en balanse, siden vi er så forskjellige i hva som er viktig for oss. Vi bør se det som en harmoni, der målet er å bruke mest mulig tid og energi, på de områdene som er viktige for oss. Jo mer vi kan bruke tiden og energien vår der det er viktig for oss, dess mer kan vi føle mening med tilværelsen, og dermed også løse alle oppgavene våre på en bedre måte.

Vår evne til å bidra der vi ønsker å bidra, er en stor faktor for lykke og mening. Og for å være i stand til å bidra på en god måte, er vi nødt til å være en god versjon av oss selv.

Derfor er det viktig å tenke på din egen reise, din egen helse og din egen trivsel i deg selv! for uten dette, vil du aldri kunne gi det beste av deg selv til noen.

Vi er avhengig av vekst for god helse, trivsel og evne til å bidra. Vår evne til å bidra har mye å si for vår følelse av tilhørighet. 


Lære

Lære er en viktig del av reisen vår, fra start til slutt. Livet er alt for komplekst til at vi kan si oss utlært når vi er noen og tjue år. Det er faktisk alt for komplekst til å hevde at vi er utlært noen gang. Om vi føler at vi vet alt om et emne, og skjønner alt ved en situasjon, kan vi ta det som et sikkert tegn på at vi ikke vet noe. For bare mangel på kunnskap og informasjon kan gi en følelse av komplett forståelse.

Derfor bør vi fortsette å lære. Vi bør lære om det grunnleggende, altså vår livsstil, som vi setter søkelys på her. Vi bør lære om oss selv, vår personlighet, våre verdier og hvorfor vi tenker som vi gjør. Vi bør lære hvordan andre tenker, og få nye perspektiver på alt vi tror vi vet. Vi bør fortsette å lære om yrket vårt, hobbyene våre og alt som interesserer oss.

Vi bør lære for å bedre kunne fungere i hverdagen. for å ta vare på oss selv, og vår egen helse. Vi bør lære for kunne bidra bedre, til oss selv, våre nære og vårt samfunn. Vi bør lære for oss selv, og for å lære videre.

I tid hvor informasjon er over alt, er kunnskap og visdom viktigere enn noen gang. Fordi uten kunnskap og visdom i et hav av informasjon og feilinformasjon, er vi sårbare. 

Personlig vekst

Alt vi har skrevet om så langt, er personlig vekst. Og personlig vekst er viktig. For om vi ikke blir bedre, så blir vi dårligere. Man kan ikke sette seg ned å forvente å være like bra i morgen, som man var i går. Om man ikke jobber med den fysiske formen, så blir den verre. Om man ikke tar var på helsen, blir den dårligere. Om man ikke setter søkelys på et godt tankesett, blir det dårligere. Om man ikke leser og lærer, blir vi dårligere på å lære nye ting.

Heldigvis, er det givende å vokse. Det er givende å ha en god fysikk og god helse, så man kan gå turer, eller leke med barn eller barnebarn. Det er gøy å tilegne seg nye kunnskap og å få nye perspektiver. Vekst er nøkkelen til trivsel.

Så hvorfor er det så lett å la disse tingen lide, for usunn hurtigmat, late dager på sofaen og andre behagelig aktiviteter?

vår hjerne har et belønningssystem som er utviklet for at vi skal gjenta oppførsel hjernen ser på som fordelaktig for vår overlevelse. Dette systemet lever fortsatt i den tro at mat er mangelvare, og bevegelse og aktivitet er rett rundt hjørnet. Det tror karbohydratrik mat bør fråtses, at den ekstra vekten man putter på er en livsforsikring for neste sulteperiode. Dette er en felle flere matprodusenter har valgt å utnytte på alle måter, for å tjene maksimalt med penger på at kunstige matvarer med høyt innhold av fett og sukker er mer avhengighetsskapende enn annen mat. Men disse varene ødelegger din helse, og ditt potensial for personlig vekst.

Derfor er vi nødt til å bruke viljestyrke, for å velge de gode mat og treningsvanene over hurtigmat og stillesitting. I starten føles det mindre givende ut, men belønningssystemet kommer på banen igjen, og den gode følelsen man får av trening og sunn mat, overgår den gode følelsen man får av hurtigmat og sofaslting. Det tar bar litt lenger tid før man for belønningen. Men vær klar over at den kommer, så er det kanskje litt enklere å velge rett? å velge personlig utvikling over sykdom i det lange løp, burde også være god motivasjon. 


personlig uttrykk 

Vårt personlige uttrykk kan først komme til sin fulle rett når vi vet hvem vi er, hva vi vil, og hvorfor. Deretter må vi tilegne oss de rette ferdighetene, og selvtilliten det kreves for å vise vår sanne side. Det å finne ut hva man ønsker å bidra med, er ikke alltid lett, men man trenger ikke å finne ut av det før man starter. Ofte finner man disse svarene mens man går. Mens man utsetter seg for stress og ubehag, får vi ofte nye perspektiver, som kan hjelpe oss videre i søken etter hva, hvorfor eller hvordan vi ønsker å bidra.

I vårt personlige utrykk vil føle oss tryggere på hvem vi er, siden vi har klarer grunner til, og mål med våre tanker og handlinger. Da føles det ikke like farlig om noen er uenig med oss, eller sier ting vi ikke er enige i.

Når vi er oss selv, og legger energien der vi ønsker, vil vi bidra på vårt beste. For når vi jobber med å utvikle det vi liker å utvikle, føles det ikke lenger som arbeid. Når vi gleder oss til å stå opp på morgenen for å komme i gang med vårt personlige prosjekt, da er vi på rett vei.

Her kan vi finne mening og trivsel. Vi kan utvikle ferdighetene våre til noe unikt, som igjen kan hjelpe oss selv, og de rundt oss. For magien skjer når arbeidet føles ut som lek. Og denne magien ligger i oss. 

Skape

Vår evne til å skape gjør oss unike. Vi er i stand til å ta det vi har lært, filtrere det gjennom våre erfaringer, blande det med vår fantasi, sette det inn i vår visjon for fremtiden, og komme ut med noe unikt. Noe som er annerledes enn alt annet som finnes. Noe som tilbyr en verdi, bare vi kan tilby.

Dette kan være alt, fra tekniske ferdigheter, til kunst, til entreprenørskap, til en omsorgsfull personlighet.

Alle evner og personlige uttrykk behøves for et fungerende samfunn. Og derfor er det så viktig at vi finner, og bruker vårt personlige uttrykk når vi skaper, slik at vår individualitet kommer til sin rett. For vår egen følelse av tilhørighet, og for samfunnets behov for allsidighet.

Det er etter min mening, få ting som skader oss mer, enn når alle prøver å være like, å jage de samme målene, uten å ha tenkt over hvorfor man gjør det man gjør.

Vi har kommet til et punkt i historien hvor ideen om at gode utdannelser og profitt er veien til tilhørighet, respekt, kjærlighet og alt annet vi lengter etter.

Dette jaget etter materielle goder og profitt har gått for langt, og det er negativt for alt og alle! alle våre statistikker er negative. Vi blir sykere, får dårligere mental helse, mindre følelse av tilhørighet og mening for hvert år som går. Så det enkle regnestykke er at vi raserer vår egen planet, på jakt etter profitt, og dette ødelegger menneskehetens helse. Så akkurat nå, ofrer vi vår og planetes helse for maksimal profitt.

Vi trenger å ta et skritt tilbake. Vi trenger å tenke over hvem vi er, og hva vi ønsker å bidra med. For vår trivsel ligger ikke i dyre ting, men evnen til å skape. Skape en harmonisk familie, en bedre hverdag for oss selv og de rundt oss, sunne gode måltider, bærekraftige produkter eller hva enn din interesse er.

Det materielle maset distraherer oss, og fører oss vekk fra oss selv, og hvem vi er. Ingen ligger på dødsleie med et smil om munnen fordi de har garasjen full av luksusbiler og banken full av kroner.

Penger er et godt middel, som vi trenger for å ha tak over hodet, og mat i magen. Vi må bare forstå forskjellen på å ha det man trenger, og det å ha mest mulig. Denne lille forskjellen i fokus har alt å si, for oss selv, vår og planetens fremtid.

Om din helse er god, dine tanker er produktive, du jobber med det du elsker og du har nok midler til å klare deg godt, vil det være ekstremt vanskelig å ikke trives. 

Frihet

På en eller annen måte jakter vi alle etter frihet. Men hva er frihet? Jeg tror de fleste gjør seg opp en mening allerede i barndommen, om at frihet er fravær av regler.

Vi drømmer om en tilværelse hvor vi kan gjøre som vi vil! Spise hva vi vil. Se så mye tv vi ønsker. Legge oss så sent vi vil.

Så bruker vi gjerne noen år på å forstå at denne friheten koster. Når vi ofrer gode matvaner, treningsrutiner og søvn, forsvinner energien vår. Vi blir slitne, trøtte og "late". Og det er jo ingen frihet i det?

Sannheten er at mangelen på regler og retningslinjer sliter oss ut. Når vi ikke har en plan på hva og hvordan vi skal spise, trene, sove osv., så må vi bruke hjernekapasitet og disiplin på alle de små avgjørelsene vi tar hver dag.

Om vi lager oss gode rutiner, og bygger de på gode verdier, vil vi frigjøre kapasitet og energien vår slik at vi kan bli i stand til å leve det livet vi faktisk vil leve. Og for meg, så er det dette som er frihet.

Frihet til å skape, frihet til å menet, frihet til å tenke.

Alt dette trenger rammer og disiplin. Og alt vi gjør, skaper rammer, og våre vaner faller inn under disse. Derfor må vi bevist skape en positiv hverdag, og bruke vår viljestyrke til å gjøre de positive handlingene våre til vaner.

Om vi gjør en god og bevist jobbe med dette, vil vi falle inn i en positiv rytme, hvor alle disse positive vanene bygger på hverandre og akkumulerer store positive endringer.

Dette vil genere god helse, gode tanker og gode bidrag, slik at du føler friheten til å bidra, på din unike måte, hver dag.