Fokuser på det grunnleggende!

20.12.2022

Når bør vi spise? bør vi spise frukt? er grønnsaker bra? bør vi holde oss unna poteter?

Spørsmålene rundt kosthold hoper seg opp. De dukker opp i aviser og sosiale medier hele tiden. Det er ikke nødvendigvis dårlige spørsmål i seg selv, problemet er at vi mennesker har en tendens til å vente med å starte, til vi vet akkurat hva vi bør gjøre, i detalj. Og om man skal gjøre det med kosthold, så kommer vi aldri i gang. Så om du er på starten av din reise, sett på deg skyggelappen, og start med det grunnleggende.

1: Minimer inntak av ultraprosesserte mat, og drikkevarer!

2: fokuser på å få i deg nok frukt og grønnsaker hver dag. 800 gram er et godt mål å sikte på.

Så hva er ultraprosessert mat? Enkelt forklar er det mat som er betydelig bearbeidet. Ofte til produkter hvor det ikke lenger er mulig å kjenne igjen råvaren, eller varer som er tilsatt en rekke ingredienser for å endre smak, farge, holdbarhet osv.

Ikke all ultraprosessert mat er like ille. Men fokuset vårt bør helt klart være å basere kostholdet vårt på hele, friske råvarer. Det tar litt lenger tid å lage maten selv, men det er en investering man får igjen for med renter.

Inkluder nok frukt, grønnsaker og bær i ditt utvalg av hele råvarer. Sikt på 800 gram, som ser ut til å være volumet man får de største helseeffektene av. Sikt gjerne høyere også, men helst ikke lavere.

Lager du deg rutiner hvor du følger disse to rådene, vil din kost allerede være bedre enn gjennomsnittet.

Og når du har blitt god på disse tingen, kan tiden være moden for å se på neste skritt i ditt kosthold.