De 7 pilarene
Mer info kommer straks
1: Sov bedre
Søvn er essensielt for en sunn livsstil og for å redusere
aldring.
Det er under søvn at kroppen hviler best, og reparer seg selv etter stresset du har påført den gjennom dagen.
Det er under søvn at hjernen din prosesserer inntrykk og prøver å forstå hvorfor vi ser og føler verden som vi gjør.
Det er søvn som er viktigst i forhold til vår plastisitet, og dermed vår evne til å forandre oss, og bli bedre versjoner av oss selv.
Med nok søvn fungerer vi bedre i våken tilstand, og kan arbeide mer fokusert.
Det er fortsatt de som snakker om at søvn er bortkastet tid. Det er fortsatt de som setter opp regnestykker for å vise deg at dersom du sover fire timer, får du tjue timer tilgjengelig å arbeide, mens du bare får seksten timer om du kaster bort 8 timer i sengen. Vi mener dette er et syn som bygger på en manglende forståelse av menneskelig biologi.
Om vi depriverer oss selv for søvn, vil vi disponere oss selv for sykdom. Vi føler oss elendig, og effektiviteten vår stuper.
Dette synet på søvn henger sammen med synet vi har på tid. Du har sikkert hørt at tid er vår mest dyrebare ressurs, det vi skal verne om, og det mest dyrebare vi kan gi?
Men dette er unøyaktig. Spesielt i dagens samfunn, hvor vi har distraksjoner over alt. Det som er dyrebart, er vår oppmerksomhet, og vårt fokus.
Om du klarer å sitte å jobbe i nitti minutter, i fullt fokus. Uten forstyrelser. Uten å se på telefonen. Og uten å avbryte deg selv med noe annet enn oppgaven du prøver å løse, vil du fort se at du kan utrette masse på kort tid!
Dersom du ser på en vanlig åtte timers arbeidsdag, hvor du ser litt på jobben, er litt på telefonen, snakker litt med kollegaer, leser litt nyheter om hverandre, vil effektiviteten din synke drastisk
Dette prinsippet er gjelden i alt vi gjør. Bruker du to timer med familien din hver dag rundt middagstid, men du er på mobilen, du svarer på jobbmail, og du planlegger neste møte, hvor verdifull blir den tiden med familien?
Vår fysiske tilstedeværelse er ikke like viktig som vår mentale tilstedeværelse. Og vår mentale tilstedeværelse handler om fokus.
Dette ble en liten digresjon, men med poenget i fokus.
For om du vil bli en bedre versjon av deg selv, trenger du fokuset ditt. Og fokuset ditt avhenger av en god natts søvn!
Så om du ønsker å investere i deg selv, start med å investere i en god natts søvn!
2: Kosthold
Å spise bra er viktigere enn noen gang. Kroppene og hodene våre er helt avhengig av energi, proteiner og næring for å fungere godt. Spiser vi riktig, er kroppene vår i stand til å holde seg friske, energiske og unge i lang tid. Det samme gjelder hodene våre. De er fantastiske maskiner, som kan rydde opp i seg selv, forbedre seg selv, bekjempe sykdommer, bakterier og virus. Men de trenger hjelp. kroppene våre trenger god mat med næringsstoffer, naturlige fett, protein og karbohydratkilder. Gir vi de denne gaven, får vi god helse og energi tilbake.
Spiser vi dårlig mat, øker vi inflammasjonstilstander i kroppen, og senker kroppens evne til å ta vare på seg selv. Vi gjør oss selv mer utsatt for livsstilsykdommer, og eksterne trusler som virus og bakterier som kan gjøre oss syke.
Så hvorfor er kosthold viktigere enn noen gang? Har det ikke alltid vært viktig å spise bra? Jo, det har alltid vært viktig, men det har aldri vært vanskeligere enn det er nå.
Vi er omringet av alternativer er som er dårlige for oss.
Ultraprosessert mat er laget for å stimulere oss på alle måter! Høyt innhold av fett og/eller karbohydrater, ofte med tilsatte smaksforsterkende stoffer, stimuler smaksløker og dopamin. Det er ofte billige alternativer, som ser bra ut for lommeboken, og det er ferdig laget, så det sparer oss både tid og energi. Det ser i det hele ut som et godt valg. Og når det stimulerer dopaminet vårt, så blir det også avhengighetsskapende. Derfor bør man være veldig bevist på bruken av disse varene, og kun bruke de som kos i ny og ne
Vi betaler for den ultraprosesserte maten med vår helse og energi. Vi øker sannsynligheten for livsstilssykdommer betraktelig, når vi lar denne typen varer være en stor del av vårt kosthold. Etter hvert som helsen vår blir dårlig, kan vi også miste evnen til å arbeide, og dermed taper vi også penger på det.
Alt i alt, er ultraprosessert mat en av de dårligste investeringene vi kan gjøre.
Derfor vil vi lære deg om hva du bør basere ditt kosthold på, hva du bør unngå og alt annet som er viktig rundt kosthold og mat, for din, og planetens videre trivsel.
Vi har ikke råd til å "spare" tid og penger ved å kjøpe disse degenererende varene lenger!
Vi vil basere vårt arbeid med kosthold rundt disse nøkkelverdiene:
- redusere inntak av ultraprosesserte vare så mye som mulig!
- spise nok grønnsaker og frukt, både i mengde og variasjon
- fokusere på gode, bærekraftige kilder til fett og protein.
- spise fisk fra havet, som er lavt på næringskjeden.
- være bevist i mengde å kilde til korn, meieri og belgfrukter.
-drikke nok vann, og være bevist på drikker med kalorier
- finne en rytme på måltider som passer deg, og ditt fordøyelsessystem.
- være til stede når man spiser.
Vi vil gi deg råd og informasjon, som kan hjelpe deg å tilpasse ditt kosthold best mulig til hvem du er. Slik at blir enkelt å forstå, enkelt og gjennomføre, og dermed enkelt å fortsette med, uke etter uke, år etter år.
3: Bevegelse
Beveg deg bedre vil omfatte vår fysiske eksistens. Trening vil ha hovedfokus. Men vi vil også dekke alt annet vi mener er verdifullt i forhold til fysisk helse, selvvalgt stress og stressmestring.
Om du vil fungere på ditt beste, i relasjon med deg selv, din familie og dine venner, eller i forhold til karriere, eller begge deler, så er rutiner med fysiske utfordringer avgjørende.
Fysisk trening er ikke bare en fantastisk medisin mot livsstilssykdommer. Det er ikke bare en god investering mot sykemeldinger og farlige tilstander som kreft, hjerte-karsykdommer og demens.
Det er også noe som fører til fysisk vekst av vår hjerne. Vi er laget for bevegelse. Og det er bevist at hippocampus kan vokse når vi involverer oss selv i fysisk trening. Dette kan da føre til bedre kognitive evner, bedre hukommelse og bedre romforståelse. Det viser seg også positivt i dannelse av proteiner som lager, og beskytter hjerneceller.
I tillegg til alt det positive det gjør for kroppen vår: Vi bygger opp lungekapasitet, hjertets kapasitet til å pumpe blod. Vi kan lage større nettverk av blodårer, som gjør at vi mer effektivt kan få oksygen til våre muskler. Vi kan bygge sterkere muskler, og sterkere skjelett, som gjør bevegelse i hverdagen enklere, og beskytter oss mot fysisk skade, som ved fall eller andre fysiske eventer som kan forekomme. Vi kan forbedre vår mobilitet, som igjen minimerer sannsynligheten for en rekke ubehagelige tilstander som kommer fra stive muskler og sener. I tillegg gjør det at vi kan bevege oss i vårt fulle spekter, uten å være redde for å ikke komme oss opp igjen. Viste du at en av de største årsakene til at eldre blir pleietrengende er mangel på mobilitet og styrke? de blir for stive til å klare å reise seg fra sengen, og toalettet. De blir for stive, og svake til å reise seg ved fall. Og ikke minst, sannsynligheten for alvorlig skade ved fall, øker betraktelig, når dine muskler, og ditt skjelett har blitt svakt, etter mange år uten fysisk aktivitet.
Dette er bare noen aspekter ved effektene av trening. Så det å investere tretti til seksti minutter i bevegelse hver dag, er noe alle bør gjøre. Uten unntak. Det handler om din helse, og velbehag, i dag, i morgen, og inn i alderdommen. En sunn, aktiv livsstil kan gi deg et lenger liv, og enda viktigere, flere år hvor du er fysisk i stand til å bevege deg, å gjøre det du vil. Flere år hvor du er klar i hodet, og kan skape å bidra. Bidra til deg selv, din mann, kone, barn, barnebarn, arbeid, hobby eller hvem og hva som er viktig for deg.
Dette er ikke en investering vi har råd til å la være. Du får igjen de minuttene du legger ned, med renter som er helt fantastiske!
Så start i dag! invester i deg selv, med variert trening, som utfordre din arbeidskapasitet, styrke, mobilitet og motorikk!
Din fremtidige trivsel avhenger av det!
4: Tankesett
Vårt tankesett er nøkkelen til vår trivsel, vekst, selvtillit, og alt livet består av.
For ingenting vi ser, er som vi ser det. Vi ser alt gjennom en oppfatning vi har laget fra barndommen av. Her vil vi ha både gode og dårlige oppfatninger. produktive og uproduktive syn. Og det er derfor det er viktig å fortsette å utvikle tankesettet vårt i voksen alder.
Enhver situasjon er en mulighet vi kan bruke til å bygge videre på synet vi har om at vi bare har uflaks. eller at vi ikke kan få den jobben vi vil ha. eller hvilke andre barrierer vi har laget oss. På denne måten vil det meste som skjer i vårt liv, være noe vi ser på som noe som skjer mot oss. Vi kan også velge å se alt som skjer som en mulighet til å lære. Og en lærdom vi trenger, for å komme ditt vi vil. For om vi vil bli bedre enn vi er, er vi nødt til å vokse. Og om alt var enkelt, ville man aldri vokst. Om vi klarer å se det slik, vil man ikke bli satt ut, og fanget av utfordringen man møter. Man ser heller etter måter å løse det på, og lærer av det.
Husk at uansett hva du prøver å oppnå, så er det reisen dit, og den personen du blir ved å ta utfordringen som er den største gevinsten.
Så om du hadde nådd dine mål uten motstand, ville det bare gitt den kortvarige gleden man kan få i øyeblikket når man når et mål, men dagen etter, når hverdagen er tilbake, ville man ikke være noe lenger på vei, enn man var før man nådde målet. Og da fører det plutselig til en negativ opplevelse i stedet. For nå er vi følelsesmessig tilbake der vi var før vi nådde målet, mens vi forventet økt trivsel. Økt trivsel ligger i vår evne til å tenke bedre, og å fokusere på vår egen vekst, og alt det positive denne veksten kan gi oss, og de rundt oss.
Våre tanker er hvem vi er. Det er her vår suksess ligger. Det er her vår reise er.
Vi velger å plassere tankesett i tre kategorier:
- pessimistisk tankesett
- optimistisk tankesett
- realistisk tankesett.
Pessimistisk tankesett fokusere på alt som er galt. alt man mangler, og alt som er feil. Her er det fort gjort å føle seg som et offer for egne omstendigheter. Man føler ofte også få, eller ingen muligheter til å bedre egen situasjon. pessimisten har ofte et lukket og fastlåst tankesett, det talent og tilfeldigheter styrer utfallene av livet vårt.
optimistisk tankesett fokuserer på alt som er bra, og at alt kommer til å ordne seg. Dette r langt mer produktivt enn det pessimistiske tankesettet. Optimistens utfordringer er at troen på at alt løser seg uansett, kan føre til mangel på handling. Det kan også føre til tøffe tider, i de tilfellene det ikke ordner seg i henhold til optimistens tro.
Realistisk tankesett er målet. Her jobber vi alltid med å se det beste i situasjonene, vi leter etter hva vi kan gjøre for å gjøre det beste ut av, og lære mest mulig av enhver situasjon. Man ser på, og gjør seg klar for utfall man ikke ønsker seg, slik at man er forberedt på det verste, og på denne måten kan man løse en dårlig situasjon så godt som mulig. Realisten vet at verden ikke alltid er rettferdig, men at det beste er å fokusere på det positive, gjøre seg klar for det negative, og generelt se etter hva man kan gjøre og lære, er den beste miksen. I et realistisk tankesett fokusere vi på "growth mindset" popularisert av Carol Dweck. Og et åpent, nysgjerrig tankesett.
Vi kan nesten aldri sette oss selv i en kategori alene. Vi har ofte forskjellige tankesett i forhold til situasjonen vi er i. Det viktige med tankesett, er å vite hvor viktig det er, og å skape en bevissthet rund vårt eget. Etter hvert som bevisstheten vår vokser, vil vi i økende grad ta oss i det, når vi har et godt, eller dårlig tankesett i gitte situasjoner, og på den måten kan vi begynne å forsterke det gode, og snu det dårlige.
"After twenty-five years of researching aging and having read thousands of scientific papers, if there is one piece of advice I can offer, one surefire way to stay healthy longer, one thing you can do to maximize your lifespan right now, its this: eat less often."
Fra David A.Sinclair, PHD sin brilliante bok "Lifespan"
Prøv gjerne periodisk faste.
To til tre måltider per dag er mer enn nok for de aller fleste.
I tillegg til de gode helseeffektene vi har av å gå en tid uten mat, er det andre ting som blir enklere ved å spise få måltider:
-Lage gode sunne måltider.
-Sette oss ned ved et bord, og ikke gjøre noe annet en å spise, og kommunisere med mennesker som er ved bordet sammen med oss! Nei til tv, mobil, bøker, puslespill og alt annet vi føler vi kan få gjort mens vi spiser.
Det er reisen som er målet.
Belønningen er det vi lærer underveis.
Resultatene vi oppnår blir tilbakemeldingene på hvordan vanene våre fungerer.
En av de mest destruktive forestillingene vi har er at lykken finnes på andre siden av neste mål. Bare jeg går ned i vekt, så kommer jeg til å bli lykkelig. Bare jeg tjener en million i året, så kan jeg endelig slappe av og være fornøyd.
Vi er laget for å søke etter mer. Det er derfor alle vanene våre vokser. Gode som dårlige. Det du følte var "å skjemme seg bort" forrige uke, har blitt den nye normalen. Det som var vanskelig i fjor, er enkelt nå. Derfor vil aldri en viss vekt, eller en viss mengde muskler gi deg varig lykke. Det vil gi en kortvarig glede over å nå et mål, for deretter å bli den nye normalen. Det samme gjelder penger, stillinger eller hva enn du søker. Det er ingen statisk tilstand av lykke og glede.
Betyr dette at man bare skal droppe alt, fordi det ikke er varig lykke på enden av målet?
På ingen måte. Målene våre sikter oss inn på den veien som gir mening for oss. Målene våre er det som får oss til å fortsette når det blir tungt og vanskelig. Målene våre er det som får oss til å søke kunnskap, lærdom og reflektere over verden og oss selv.
Det å føle seg bra, at man er nok og har nok, er en øvelse i seg selv. Man må jobbe med de følelsene hver dag for å gjøre de uavhengig av eksterne faktorer og egenskaper. Parallelt med den praksisen, kan man jobbe mot målene sine. Samtidig som man bruker reisen som det den er, en læremester. Der både seier og tap er viktige komponenter.
Og når man oppnår målene sine, så bør man feire. Et hvert mål krever mot, og oppnåelse krever at du forandrer deg. Det er ingen enkel sak, og bør heller ikke avfeies som det. Når feiringen er over, tar man med seg den gode følelsen, og jakter neste mål. Fordi man forstår at alt handler om å lære, slik at man kan bli en bedre versjon av seg selv. Både for sin egen del, og for de rundt oss.
Om man ikke når et mål så har man allikevel vunnet, fordi man har våget og fordi man har lært. Det er med andre ord ikke mulig å gå tomhendt fra et genuint forsøk på å nå et godt satt og personlig mål.
Tapet er å ikke våge. Tapet er å leve livet på andre menneskers premisser. Tapet er å sitte i alderdommen å angre på alt man ikke forsøkte.
Så sett deg selv mål, og gå for de!